
Oktober is in de hele katholieke kerk de actiemaand van Missio. Elk Missio-land zet zich achter een gemeenschappelijk thema en kiest een gastland uit. Centraal staat natuurlijk altijd de verkondiging en beleving van het evangelie. Dit mondt uit in een wereldwijd netwerk van solidariteit.
Op deze pagina ontdek je onze missionaire campagne voor 2023:
'Deel je vreugde'. De Kerk van
Kameroen zal daarbij een jaar lang in de schijnwerpers staan.
In onze
webshop bestel je binnenkort in enkele klikken je campagnemateriaal. Op de
pagina met downloads vind je straks allerlei handige documenten in het kader van de campagne.
U kan hier ook de podcast in de reeks
'Ramen open!' over de campagne van Missio 2023 beluisteren.
-
Deel je vreugde!
‘Deel je vreugde’ is het motto voor de missiemaand oktober 2023. Geïnspireerd door het verhaal van de Emmaüsgangers (Lucas 24, 18-35) herinnert dit motto aan de vreugde die de twee mannen ervoeren toen ze de Verrezen Heer herkenden tijdens het breken van het brood. Door deze ontmoeting veranderde hun teleurstelling in vreugde om Jezus te gaan verkondigen. Missionarissen van vreugde, dat zijn de getuigen die onze gebroken wereld nodig heeft.
In de maand oktober komen katholieke gemeenschappen in actie om de missie van de Kerk in arme gebieden te ondersteunen. Deze solidariteit uit zich niet alleen in materiële hulp, maar ook in gebed.
In zijn meditatie over het verhaal van de Emmaüsgangers benadrukt paus Franciscus: ‘de verrezen Heer is dicht bij zijn missionaire leerlingen en Hij loopt met hen mee, vooral wanneer ze zich verloren voelen, ontmoedigd, bang voor de ongerechtigheid die hen omringt en wil verstikken’ (Boodschap voor 97ste Missiezondag).
Onze wereld heeft behoefte aan moedige mannen en vrouwen vol innerlijke vreugde, die, wat er ook gebeurt, getuigen van het feit dat Jezus leeft en dat Hij met ons meeloopt zonder dat we dit altijd beseffen. Het is Jezus die de wegen van verdriet, ontmoediging en wanhoop verandert in wegen van leven, hoop en delen. Zegt Hij niet tegen ons in elke eucharistieviering: ‘Doe dit tot mijn gedachtenis’!
Moge de missiemaand ons helpen deze vreugde van het geloven te herontdekken en te delen.
P. Théogène Havugimana
Nationaal directeur
-
Kameroen
Een land met potentieel, maar met harde tijden voor de Kerk
Sinds zijn onafhankelijkheid in 1960 is Kameroen geëvolueerd van een federale naar een unitaire republiek. Die evolutie is nog altijd niet voltooid en zorgt voor spanningen. Dat is het gevolg van de grote stamdiversiteit, de religieuze verscheidenheid en de geschiedenis van het land. De officiële talen zijn Frans en Engels.
Kameroen leeft voornamelijk van de landbouw. Het exporteert o.m. koffie, cacao, ananas, katoen, olie, aluminium en hout. Tot voor enkele jaren ontwikkelde de informele sector zich zeer goed, vooral in de stedelijke centra. Op het platteland konden de meeste boeren voorzien in de behoeften van hun eigen gezin of familie. Tot het land geteisterd werd door vijf opeenvolgende
bedreigingen: terreur, conflicten met buurlanden, burgeroorlog in de Centraal Afrikaanse Republiek, Covid19 en de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.
Gezinnen worden hard getroffen door de crisis. Ze hebben het erg moeilijk om rond te komen. Omdat er minder giften gegeven worden, heeft de Kerk het ook moeilijker. Het levensonderhoud van de priesters is drastisch verminderd. Vooral in de stedelijke periferie en op het platteland, waar de specifieke kerken over minder middelen beschikken.
In het noordwesten en het zuidwesten, in het noorden en het hoge noorden van het land hebben de priesters het moeilijk om hun werk te doen. Gewapende groepen en bendes maken de wegen en paden te gevaarlijk om te reizen.
Materiële hulp is nodig voor de vorming van priesters en leken, voor de verspreiding van het geloof in gebieden waar het onrustig en onveilig is en voor de opvang van kinderen die slachtoffer zijn van het geweld en de politiek-economische crisis.
Enkele gegevens:
• 475.442 km2 (15,5 keer groter dan België)
• 26.097.000 inwoners (2,25 zo veel als België)
• 240 etnische groepen –› 240 talen
• vier grote subgroepen:
Pygmeeën (inheemse bevolkinsgroep),
Bantoe, semi-Batu, Soedanezen
• buurlanden:
Nigeria, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek,
Congo-Brazzaville, Gabon en Equatoriaal-Guinea