Missiemaand 2020

Op de eerste dag van de missiemaand, herinneren de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren en het internationaal secretariaat van Missio iedereen eraan dat de pandemie de missie van de Kerk niet op pauze heeft gezet. De verkondiging van de Blijde Boodschap, in woord en daad, en de solidariteit binnen de wereldkerk gaan wereldwijd onverminderd verder. Zo gaan we samen op weg naar Missiezondag, 18 oktober 2020.

Aanwezigheid

Monseigneur Protase Rugambwa, secretaris van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren, publiceerde zijn bedenkingen bij deze missiemaand, op de feestdag van de heilige Teresia van Lisieux, patrones van de missionarissen. Hij benadrukt in de eerste plaats dat de Kerk aanwezig is bij wie af te rekenen heeft met lijden, in deze crisistijden nog meer dan ooit. Vandaag klinkt de oproep om Gods liefde te verkondigen en door te geven luider dan ooit; precies omdat lijden, ellende en wanhoop de wereld in hun greep hebben.

Geest

Hij herhaalt daarbij de boodschap van paus Franciscus dat de crisis ons niet mag ontmoedigen. Onze missie ligt immers ook in de handen van God, de Geest waait. God zelf neemt het initiatief door ons zijn Zoon te schenken en ons van daaruit een persoonlijke, unieke zending te geven.

Afrika

In Afrika staan allerlei initiatieven rond gebed en vorming op til. Ook in deze tijden bezoeken missionarissen afgelegen dorpen om te spreken over het evangelie en Gods Woord tastbaar te maken. Precies in deze tijd wil de Kerk nog meer aanwezig zijn en zich inzetten voor missionaire activiteiten, ook in de meest afgelegen gebieden.

Amerika

Op het Amerikaanse continent maakt Missio elke gedoopte warm om zijn of haar zending op te nemen. Daarvoor is allerhande materiaal beschikbaar. Verschillende landen, Colombia en Bolivia voorop, zetten extra in op sociale media om mensen gevoelig te maken voor hun persoonlijke zending en het gebed van spirituele en financiële solidariteit.

Azië

De Aziatische Kerk toont zich bijzonder veerkrachtig. Ze vergelijken de huidige wereldsituatie met die van de leerlingen tijdens de storm op het meer. We zijn angstig en het nieuwe coronavirus eist veel levens, maar meer dan ooit vertrouwen we op de Heer en reiken we Hem de hand. Hij zal ons nooit in de steek laten. Precies dat is de kernboodschap van deze missiemaand. Dat zegt priester Peter Susaimanickam uit het bisdom Thanjavur, in de staat Tamil Nadu, India.

Oceanië en Europa

In Oceanië reikt men in het bijzonder de hand naar jonge mensen. Zij hebben de creativiteit en kracht om hedendaagse missionaire initiatieven te starten. Ook in Europa is de hoop hierop groot.

Missiezondag

Wereldwijd zien we hoe sociale media een steeds grotere rol gaan spelen. Ook klassieke media als radio en televisie blijven belangrijk. Zo hopen we, ondanks alle ongemakken en onzekerheden, Missiezondag in wereldwijde verbondenheid te vieren. Zo ontdekken we samen het belang van gebed, reflectie en materiële solidariteit; die ons helpen mee te werken aan de missie die Jezus ons geeft in de Kerk. De collectes en giften tijdens Missiezondag (18 oktober 2020) zijn daarbij erg belangrijk. Zij spijzen immers het universele solidariteitsfonds van onze Kerk, dat gestalte krijgt in Missio. Op die manier steunen we kerkgemeenschappen wereldwijd in hun spirituele en materiële noden.