Voor vrede en verzoening in Korea

We weten allemaal dat het Koreaanse schiereiland verdeeld is in Noord-Korea en Zuid-Korea. En dat beide landen een volledige andere koers varen sinds te splitsing. Ook dat de spanningen soms hoog oplopen. Maar misschien weten we minder dat de Zuid-Koreaanse kerkgemeenschap zich daar niet zomaar bij neerlegt.

Verzoening

De hoop leeft immers dat verzoening tussen Nood- en Zuid-Korea mogelijk is. Wekelijks wordt daarvoor tijdens de eucharistie gebeden. Maar er worden jaarlijks ook talrijke andere initiatieven genomen.

Vredesmars met jongeren

In augustus 2017 zullen bijvoorbeeld meer dan 100 jongeren, uit verschillende landen, deelnemen aan een vredesmars. Het Nationaal Verzoeningscomité uit het aartsbisdom van Seoul organiseert deze mars. Inzetten op jongeren is belangrijk, omdat zij de nieuwe leiders worden. Tijdens de vredesmars ervaren ze enerzijds de pijn van verdeeldheid en geweld, maar anderzijds ook de kleine zaadjes van hoop en vrede.

Congres

In november 2017 organiseert hetzelfde comité een heus congres over rechtvaardigheid en vrede op het Koreaanse schiereiland. Verschillende kerkelijke verantwoordelijken, vredesactivisten en academici nemen het woord.