Processie Missiodag gaat droog door een Rode Zee van regen in Scherpenheuvel

1 april 2023. Het is 18u. De zonnepanelen in en rond Scherpenheuvel hebben de hele dag met hun vingers liggen draaien. De regenwaterputten zijn volgelopen. Op het programma van de Missiodag staat er nog een afsluitende processie van de Mariahal naar de basiliek.

En kijk. Een flauw lentezonnetje drijft een wig tussen de wolken. Het ziet ernaar uit dat het een tijdje droog zal blijven.

Hulpbisschop Koen Vanhoutte zegent de palmtakken, priester Théogene Havugimana, directeur van Missio, leest het bijbelverhaal over de intocht van Jezus in Jeruzalem voor en dan verlaten de deelnemers aan de Missiodag de Mariahal. Ze vormen een indrukwekkende processie van 1300 deelnemers - de politie telt er gewoontegetrouw wat minder.

De processie slingert zich rond heel het AlbertuspleinDe processie slingert zich rond heel het Albertusplein

De weinige bedevaarders die het slechte weer getrotseerd hebben kijken verbaasd naar de bonte zingende stoet die voor hun “stamcafetaria” voorbij trekt. Ze zien hoe de processie zich rond het Albertusplein slingert om uiteindelijk voor de basiliek halt te houden.

Ondertussen vallen er opnieuw wat druppels. Maar die deren niemand. Iedereen luistert geboeid naar Dries en Ilse, twee jongeren uit een IJD-jongerengroep. Ze steken elk op hun eigen manier de vormelingen een hart onder de riem met een doodeerlijk en bemoedigend geloofsgetuigenis.


Bisschop Koen Vanhoutte en Théogène Havugimana luisteren samen met de andere deelnemers naar het getuigenis van DriesBisschop Koen Vanhoutte en Théogène Havugimana luisteren
samen met de andere deelnemers naar het getuigenis van Dries


Nadien wandelen de kinderen samen met hun geloofsgenoten de basiliek in om daar het gebed dat ze in de namiddag hadden neergeschreven aan Maria toe te vertrouwen.

Een mooie afsluiter van een evenement dat helemaal in het tekent stond van de gebeurtenissen die we in de Goede Week herdenken: het laaste avondmaal op Witte Donderdag, het lijden en de dood van Jezus op Goede Vrijdag en de verrijzenis met Pasen.

Jerusalema-dans op missiodag 1 april 2023


Gelukkig is de Mariahal in Scherpenheuvel groot genoeg. Zo kon het evenement mits wat creativiteit van de organisatoren toch nog gewoon plaatsvinden.Gelukkig is de Mariahal in Scherpenheuvel groot genoeg. Zo kon het evenement mits wat creativiteit
van de organisatoren toch nog gewoon plaatsvinden.

Een namiddag volop interactie (en dus ook geroezemoes): de opdrachten werden in 130 kleinere groepjes uitgevoerd.Een namiddag volop interactie (en dus ook geroezemoes):
de opdrachten werden in 130 kleinere groepjes uitgevoerd.