Missio vernieuwt haar Raad van Bestuur

nieuwe voorzitterOp de Algemene Vergadering van 13 juni heeft Missio België haar Raad van Bestuur vernieuwd. Nieuwe leden traden toe tot de Raad van Bestuur, waaronder Pernot Annemie, Muepu Jean et Wautot Alexis. Maar het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld de overdracht van Pierre Van den Bossche, die de Raad van Bestuur bijna twee decennia heeft voorgezeten, aan Antoon Osaer, zijn opvolger die unaniem werd verkozen door de Algemene Vergadering. Lees meer

Dank aan Pierre Van den Bossche
Na twee decennia van totale toewijding aan Missio België gaf Pierre Van den Bossche op 13 juni 2024 de fakkel door tijdens een Algemene Vergadering die bol stond van emotie, geschiedenis en dankbaarheid. Pierre vervoegde het bestuur van Missio in de vroege jaren 2000. Bij zijn aantreden werd hij geconfronteerd met het vroegtijdige vertrek van de directeur en de voorzitter van de raad van bestuur van Missio. Pierre stemde ermee in om de Raad van Bestuur te leiden tijdens deze moeilijke periode voor Missio, zo onverwacht was het vertrek van het vertrekkende team. Met het nieuwe managementteam herstelde hij geleidelijk de sereniteit en gezelligheid in het Missio-team. Maar dit was zonder rekening te houden met de onrust die op dat moment door het leven van de Kerk ging en die natuurlijk ook Missio beïnvloedde. De snelle daling van het aantal katholieken had een directe impact op onze inkomsten, aangezien Missio geen officiële subsidies ontvangt en uitsluitend afhankelijk is van de solidariteit van de gelovigen. Deze situatie heeft geleid tot een groeiende en op den duur onhoudbare wanverhouding tussen de inkomsten en uitgaven van Missio, en heeft het managementteam gedwongen tot een lang en pijnlijk reorganisatieproces onder leiding van Pierre, die zijn ervaring en expertise inbrengt. Hij zal ook verantwoordelijkheid en menselijkheid tonen, om zo goed mogelijk om te gaan met de nogal pijnlijke persoonlijke situaties die daaruit zullen voortvloeien.
5 jaar geleden, toen Missio moest wachten op een nieuwe directeur aangesteld door Rome, was het opnieuw Pierre die zich inzette om onze organisatie op de rails te houden, samen met Gisela Vanwinckel. En toen 3 jaar geleden de nieuwe directeur arriveerde, p. Théogène Havugimana, was het opnieuw Pierre die er was om de overgang zo goed mogelijk te begeleiden, dankzij zijn onschatbare advies en bewezen expertise. Vandaag verlaat hij een instelling die hij heeft helpen heroriënteren en behouden in de missionaire dynamiek die haar roeping is. Hij zal ongetwijfeld beschikbaar blijven voor advies. Maar alles heeft zijn tijd, en hij geniet nu van een welverdiende rust, waarbij hij het voorbeeldige beeld achterlaat van een toegewijde dienaar die ons zal blijven inspireren.
Beste Pierre, het hele Missio-team zegt: BEDANKT!

Welkom aan Toon Osaer
Pierre, zoals we hem kennen, geeft Missio door in de goede handen van Toon Osaer die reeds lid was van de Raad van Bestuur. De organisatie is hem dus niet onbekend en Pierre heeft ook deze overgang goed voorbereid. De ervaring die Toon meedraagt uit zijn professionele loopbaan binnen de Belgische Kerk en later als hoofdredacteur van Kerk & Leven, directeur van Braambos en later als directeur van drukkerij en uitgeverij Halewijn nv is een meerwaarde voor Missio. We zijn dan ook verheugd dat hij deze verantwoordelijkheid wil opnemen en Missio de volgende jaren mee begeleidt.
Beste Toon, we heten u graag VAN HARTE WELKOM als voorzitter van onze organisatie.

Het Missio-team