Mensenrechten voor mensen zonder papieren

Op 27 januari 2022 lanceerde een dertigtal missionarissen en missionaire organisaties een oproep om meer aandacht te hebben voor de rechten van mensen zonder papieren. Ze richtten zich daarbij tot de Belgische Staat. Het werd een krachtige christelijke oproep, vanuit de overtuiging dat we mensen nabij moeten zijn; vooral wie onderdrukt wordt of lijden moet doorstaan. Een oproep om de menselijke waardigheid van iedereen te respecteren.

Lees hieronder de volledige oproep:

Wij missionarissen die in verschillende landen van het zuidelijk halfrond hebben geleefd, houden een zeer goede herinnering aan de gastvrijheid van deze bevolkingsgroepen. Sommigen van ons zijn getuige geweest van het lijden dat hun medemensen ter plaatse te verduren hadden onder dictaturen, oorlogen, vervolgingen, uitbuiting, landroof, verarming onder het gewicht van de schuld van hun land, problemen in verband met de opwarming van de aarde... Wij begrijpen hun wens om hun land te ontvluchten met gevaar voor eigen leven.

Eenmaal in België aangekomen, worden zij helaas teleurgesteld omdat zij onmogelijk de schending van de arbeidsrechten kunnen aanklagen: hongerlonen, willekeurige ontslagen zonder loon, 10 uur per dag, beruchte slaapzalen.... omdat zij het risico lopen uitgewezen en/of gevangen gezet te worden. Hetzelfde geldt voor gevallen van seksuele intimidatie, verkrachting of arbeidsongevallen.

Daarom vragen wij missionarissen, geconfronteerd met deze situatie van schending van de mensenrechten, dat de regering onverwijld een nieuwe parlementaire commissie zou oprichten die zich zou bezighouden met de bescherming van de rechten van deze mensen die op ons grondgebied verblijven. Er zou onder meer moeten worden nagegaan wat er op andere continenten wordt gedaan, zoals de overeenkomsten tussen de VS en verschillende Midden- en Zuid-Amerikaanse landen betreffende specifieke werkaanbiedingen. Deze Commissie zou ook via de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen moeten nagaan welke verdragen er in verscheidene Aziatische landen gelden, die aangepast misschien kunnen worden gevolgd.

Voor ons, voormalige missionarissen, komt het er vooral op aan dat België een manier vindt om de mensenrechten te waarborgen van mensen die het Belgische grondgebied toch niet zullen verlaten: mogelijkheid om te trouwen, een rijbewijs te hebben, een bankrekening te openen, zich in te schrijven in een instelling voor hoger onderwijs, lid te worden van de RVA, geld over te maken met Western Union, te erven, geld te lenen om een huis of een auto te kopen, enz. .... Wij zijn ons ervan bewust dat dit een moeilijke taak is voor dergelijke Commissie, aangezien ook een aanzuigingseffect moet worden vermeden, maar dit zou een eer zijn voor België, en ook een partieel antwoord op het tekort aan kandidaten voor bepaalde beroepen.

Martin Mvibudulu, Provincial des Scheutistes ; Michel Huck, Provincial des Spiritains ; Claude Stockebrand, provincial des religieux des Sacrés-Cœurs de Picpus ; Yvo wellens, Witte Paters, provinciaal gedelegeerde voor België ; Yvonne VERHAEGEN, Franciscaines de la Miséricorde de Luxembourg, déléguée pour la Belgique ; Frère Robert Thunus, provincial des Frères Maristes ; Sr. Claudine VERHOEVEN, Franciscaines Missionnaires de Marie, déléguée provinciale ; Machiels Cécile, Dereau Michelle, Laignelet Marie-Reine, sœurs de Sainte Ursule de Dole ; François Dupont veraantwoordelijk van de Oblaten ; Prieure des Missionnaires Dominicaines de Fichermont : Marianne Goffoël ; Caniel Cosyn , supérieur provincial des Oblats (OMI) ; Dirk De Vis voorzitter van de Commissie Gerechtigheid en Vrede en Heelheid van de Schepping MSC van de Missionarissen van het H. Hart ; S. Nicole Leblanc, Ursulines, responsable régionale ; Sr Pauline MATEBO, modératrice provinciale des Soeurs de Notre-Dame de Namur ; Soeur Marie-Henriette Leconte et Marie Geneviève Fossaert, responsables zone franco-belge des Sœurs de la Ste Union ; Suzy Deman, provinciaal Dochters van Maria ; Sr Epenge, responsable déléguée des Soeurs de Ste Marie de Namur ; Sr Chantal Gérard, responsable générale de des Salésiennes de la visitation ; Sr Edith Pirard, déléguée générale, sœurs blanches Congrégation Notre-Dame CND ; Rosette Dirix responsable des religieuses hospitalières du Sacré cœur. - CSA ; Sœurs FCM/DHM Filles du cœur de marie
Met de steun van PP sj. Paul Tihon, Paul Mayence et Jean Marie Faux