Ivoriaanse theoloog vraagt profetisch optreden van Kerk

Verschillende Afrikaanse landen kreunen momenteel onder een zware economische crisis. Mensen die nu al in armoede leven, lijden daar nog het hardst onder.

Wanhoop

Het politieke en economische beleid van meerdere landen maakt de situatie niet beter. Volgens de Ivoriaanse priester en theoloog Donald Zagore zorgen beleidsmaatregelen ervoor dat de armen nog armer worden. Men lijkt de armen te bekampen, in plaats van de armoede. En dat drijft mensen tot wanhoop. Wil het beleid dan mensen doen stikken in hun armoede? Vooral de extreme stijging van de brandstofprijs is tekenend. In Ivoorkust is de prijs van petroleum op minder dan één jaar tijd vervijfvoudigd. Heel wat mensen zijn voor hun dagelijkse leven en activiteiten afhankelijk van brandstof.

Kerk als laatste hoop

Donald Zagore vraagt om dit niet zomaar te laten gebeuren. Vooral de Kerk moet profetisch optreden. Enkel zo kan er een einde komen aan deze dramatische situatie. Zagore herinnert eraan dat de Kerk altijd moet kiezen voor gerechtigheid en ervoor moet zorgen dat rechtvaardigheid geschiedt. Bovendien is de Kerk zowat de laatste hoop van veel Afrikanen, die verder niets of niemand nog vertrouwen.