Internationaal colloquium rond missie

Van 19 tot en met 21 november gaat het colloquium Omnes Gentes door in Leuven en Louvain-la-Neuve. Het thema is "missie gisteren, vandaag en morgen".

Dit internationaal colloquium is een organisatie van Omnes Gentes, een samenwerkingsverband tussen de KU Leuven, UCLouvain, Lumen Vitae en Missio-België. Omnes Gentes wil de dialoog en samenwerking tussen theologen wereldwijd versterken.

Tijdens dit colloquium denken we na over de voortdurende ontwikkeling van ‘missie’ in onze wereld en Kerk. We doen dit naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Maximum Illud, een brief van paus Benedictus XV die op 30 november 1919 verscheen.

Elke dag van dit colloquium is gewijd aan een algemeen thema rond missie.
Ten eerste benaderen we missie vanuit een historisch perspectief: van de eerste missionaire stappen in de Bijbel, over de kolonisatie door Europese landen en de grote veranderingen met het Tweede Vaticaans Concilie, tot de ontwikkeling van een missionaire theologie vandaag.
In een tweede luik belichten we de niet-Europese ervaring met missie. Hoe ervaarden andere continenten missie in het verleden en vandaag? Wat zijn de uitdagingen van morgen?
Ten derde staan we stil bij missie in ons dagelijks leven in Europa. Wat is de betekenis ervan? Heeft missie nog toekomst? Welke kerkelijke missie hebben wij nodig?

Bekijk het volledige programma

Schrijf je in