Hopen op vredevolle verkiezingen in Ivoorkust

Niet alleen de Belgen trekken dit weekend naar de stembus. Op 13 oktober 2018 is het al de beurt aan de Ivorianen. Ook in Ivoorkust vinden lokale verkiezingen plaats.


Spanningen

Verkiezingstijd is natuurlijk altijd een spannende tijd. Maar in Ivoorkust eens te meer. Eerdere verkiezingen deden spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen immers hoog oplaaien. Daarom klinkt nu de oproep om deze lokale verkiezingen vreedzaam te doen verlopen. Dat zegt onder andere Michel Savadogo, van het "Réseau Shalom de Tranformation de Conflit et de Reconciliation". Deze ngo helpt bij de vredesopbouw in verschillende Afrikaanse landen.


Verantwoordelijkheid

Savagodo roept tevens iedereen op zijn of haar verantwoordelijkheid in de samenleving te nemen. Iedereen moet een steentje bijdragen aan vrede en stabiliteit. Dat vraagt om positieve acties, op individueel en maatschappelijk niveau. Aan burgers vraagt hij te gaan stemmen en respect te hebben voor verschillende meningen en standpunten. Politici roept hij op conflicten te vermijden, respect te hebben voor alle verschillen en een vreedzame taal te hanteren. Dat laatste moeten ook de journalisten doen.


Eerlijk

Ook de voorzitter van het onafhankelijke kiescomité, Youssouf Bakayoko, roept op tot eerlijke, transparante, betrouwbare en geloofwaardige verkiezingen. Een vreedzaam klimaat is daarvoor een voorwaarde. Enkel zo kan Ivoorkust tonen dat het voortaan echt wilt werken aan sociale samenhang en vrede.