Centraal-Afrikaanse Republiek in de kijker

Tijdens onze volgende campagne zal de Centraal-Afrikaanse Republiek Centraal staan. We kiezen daarmee voor een land dat nood heeft aan hoop, liefde, nabijheid en solidariteit. De Centraal-Afrikaanse Republiek verkeert immers al jaren in staat van oorlog. Het geweld laait voortdurend op en krijgt ook vaak een religieus motief. Elektriciteit en internet zijn onvoorspelbaar en de bevolking is straatarm. Toch zijn er ook positieve verhalen, zoals de inzet van kleine organisaties voor de gezondheidszorg van de bevolking die door de overheid in de steek gelaten lijkt.

De “Doctors with Africa Cuamm” zijn zo’n organisatie. In februari nog trokken zij naar het noordwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. In Bangui houden ze een kinderziekenhuis draaiende. Elk jaar worden daar 20 000 kinderen opgenomen en 70 000 andere kinderen krijgen er ambulante zorg.

Don Dante Carraro is directeur van deze organisatie. Hij is niet enkel chirurg, maar ook priester. Hij ziet zijn inzet voor de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek als een roeping en een getuigenis. Vooral in de districten Bocaranga en Ngaundaye is dat nodig. In deze zeer onveilige en arme gebieden wonen zo’n 200 000 mensen. Het lokale ziekenhuis heeft er ongeveer 100 bedden, maar er zijn amper medicijnen en het ziekenhuis beschikt ook niet over een eigen laboratorium. Er is zelfs geen dokter verbonden aan het ziekenhuis, een gespecialiseerde verpleegster probeert de gezondheidszorg zo goed mogelijk te garanderen. Dezer maanden betekent dat ook een goed geoliede vaccinatiecampagne, zodat de gezondheidswerkers en bevolking zo goed mogelijk beschermd zijn tegen het coronavirus.