Afrika: de vreugde van het evangelie kent geen grenzen

We krijgen vaak beelden uit Afrika van geweld en oorlog, van miserie en hongersnood. Maar Afrika heeft ook rijkdommen en dat is niet enkel goud, diamant en andere kostbare ertsen, maar wel culturele en sociale waarden zoals hun familieleven en de gastvrijheid. En daar hebben wij misschien nog wel van te leren.
De solidariteit van Afrikadag komt vandaag de dag tot uiting in wederzijdse steun. Geen enkele kerk is zelfvoorzienend. We zijn afhankelijk van elkaar. Dankzij de steun van de Belgische Kerk zijn er in deze landen veel projecten verwezenlijk. En vele parochies in België rekenen ook op de steun van pastores afkomstig uit onder andere Rwanda, Burundi en RD Congo. De Kerk in België dankt hiervoor uitdrukkelijk de bisschoppenconferenties en de congregaties aldaar voor dit mooie gebaar van verbondenheid en solidariteit.
Begin deze eeuw werd de hulp vanuit de Belgische Kerk met de Kerk in DR Congo, Burundi en Rwanda structureel gebundeld onder impuls van Missio-België in een raamconventie met de naam ‘Pro Afris’. Missio is hierbij een belangrijke partner om de solidariteit onder de aandacht te houden. Om de vijf jaar wordt deze conventie terug bekeken en opnieuw bekrachtigd.
Afrikadag blijft zo verder leven en wordt zeer concreet op de eerste zondag van het jaar.Tijdens dat weekend wordt de collecte voor deze landen gehouden. Zo wordt de band heel concreet.

Volwaardig partnerschap
Met de ondertekening van Pro Afris engageert de Belgische bisschoppenconferentie zich met de hulp van Missio om jaarlijks structurele financiële steun over te maken aan de bisschoppenconferenties van de drie landen in Centraal-Afrika.
Wij vertrouwen er voor 100% op dat deze hulp de lokale kerkgemeenschappen ten goede komen en op hun creativiteit om het maximum te halen uit de financiële steun die ze krijgen.

Missio verzamelde enkele getuigenissen over de concrete realisaties van de structurele steun.

Ghislain
Pater Ghislain Kasereka Kavendivwa woont sedert enkele jaren in Leuven en werkt er onder andere mee in de pastorale zone Kesselinde. Hij is afkomstig uit Muhangi, Noord-Kivu (Dem. Rep. Congo). Daar groeide hij op en ontdekte hij zijn roeping om aan te sluiten bij de Montfortanen. Hij trok naar Kisangani voor een opleiding filosofie bij de montfortanen aldaar en vervolgde zijn vorming op verschillende plekken. Hij getuigt:

“Na de opleiding filosofie die 4 jaar duurde, trok ik naar Frankrijk om in de geboortestreek van Montfort het noviciaat officieel aan te vatten. Later trok ik naar Nairobi (Kenia) voor een opleiding theologie, aangevuld met een vorming management en leiderschap.
De vraag kwam ook vanuit het generaal bestuur uit Rome om naar Leuven gezonden te worden waar een internationale gemeenschap in de steigers stond. Toen ik aankwam in 2018 in België zag ik overal kerktorens. iets wat ik niet kende vanuit Congo. Elk dorp, hoe klein ook, had een kerk en vroeger ook zelfs een pastoor, werd me verteld. Nu ik jullie geschiedenis wat beter ken, versta ik het natuurlijk wel. Maar in Congo waren we al blij dat we konden samenkomen, soms in een schamel gebouw.
De jarenlange steun vanuit België maakt dat de montfortanen in Congo nu een seminarie en verschillende parochies onder hun hoede hebben. Dat zijn de vruchten van jullie investering in de Kerk in Congo. Ik ben er zeer dankbaar voor, want dat doet de mensen ginder veel deugd.
Er is nog steeds hulp nodig, want de Kerk heeft er nog veel werk te verrichten om het leven van de mensen beter te maken. Scholen en ook ziekenhuizen worden er vooral door de Kerk gebouwd en in stand gehouden. De overheid doet het er niet. Daarvoor is er solidariteit nodig.
Het creëert ook een verbondenheid, ook al kennen jullie ons niet. Die verbondenheid geeft me hier in België kracht om hier als missionaris, als dienaar Gods, onder jullie te wonen.”

Mgr. Bonaventure Nahimana, voorzitter van de bisschoppenconferentie in Burundi getuigt:

De relaties tussen de Kerk van Burundi en de Kerk van België zijn goed en historisch gegroeid. Onze kerken hebben sindsdien ook sterke banden gesmeed, met name door 'Pro Afris' wat een bijzondere plaats in neemt door de evangelische waarden van vele Belgische missionarissen die naar Burundi kwamen en de voortdurende steun die de Belgische Kerk ons geeft.
De Pro Afris-overeenkomst speelt een sleutelrol in onze betrekkingen met de Belgische Kerk. Ze heeft onder andere bijgedragen aan de sensibilisering voor de bescherming van minderjarigen, aan het proces over synodaliteit en aan de productie van het Ndongozi Journal. Zonder jullie steun was dit niet mogelijk geweest.
Vanuit Burundi drukken we onze dankbaarheid uit aan de Belgische christenen die bereidwillig bijdragen zodat Missio België andere Kerken te hulp kan komen. Moge de Heilige Geest altijd het vuur van zijn liefde in hen ontsteken, zodat zij de vreugde van het ontvangen en beleefde evangelie met anderen kunnen delen.

Mgr. Antoine Kambanda, aartsbisschop van Kigali vertelt hoe waardevol de jarenlange concrete hulp is voor de Kerk in Rwanda:

De relaties tussen de Kerk in Rwanda en de Kerk in België zijn goed, opbouwend en constructief. Het bewijs is dat ze ver teruggaan en nog steeds gekenmerkt worden door een algemene sfeer van wederzijds begrip en praktische steun, opgebouwd rond de gedeelde waarden van het
Evangelie.
Voor ons is 'Pro Afris' een bijzondere uiting van solidariteit omdat ze de evangelische waarden die de historische relaties tussen onze volkeren en onze Kerken kenmerken, vertaalt in pastorale acties en socio-economische feiten.
Ze heeft bijgedragen tot een aantal concrete verwezenlijkingen. Om er slechts twee te noemen: de 13de editie van de Bijbel in de lokale taal, Kinyarwanda, en de bouw van een Pastoraal Centrum voor de Bisschoppelijke Conferentie van Rwanda. Het zijn voor ons waardevolle realisaties die zonder jullie hulp er nog niet waren.
Ik dank ieder van jullie om een volgeling van Christus te zijn, om Zijn vreugde in jullie te delen en om broederschap op te bouwen in de Kerk en in de wereld die we allen samen bewonen.

Mgr. Marcel Utembi Tapi, aartsbisschop van Kisangani en voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Congo laat ons weten:
De slogan ‘Deel je vreugde’ weerspiegelt zeer goed de realiteit van de solidariteit tussen België en DR Congo. De steun van onze Belgische zusterkerk is een bron van vreugde voor vele Congolezen.
Zo worden de medewerkers van de bisschoppenconferentie betaald met respect van de minimumlonen en de medische zorg voor hun gezinnen wordt gewaarborgd. Dit is bij vele bedrijven in het land niet zo.
Daarnaast konden we verschillende projecten realiseren zoals het Eucharistisch Congres, alsook de modernisering van de Katholieke Universiteit van Congo, in het bijzonder een verdere informatisering van de administratie, om de bescherming van minderheden en jongeren niet te vergeten. Enerzijds heeft dit alles de impact op de evangelisatiemissie van onze plaatselijke Kerk versterkt, anderzijds draagt het nog steeds bij aan een cultuur van bescherming van minderjarigen en kwetsbare mensen in kerkelijke structuren.


Wilt u steunen?

Stap dan mee met Missio in het partnerschap “Pro Afris” en doneer voor Afrikadag.
Geef uw bijdrage tijdens de omhaling in de vieringen van 6 en 7 januari, het feest van de Openbaring des Heren (Driekoningen)
of
doe een gift via rekeningnummer

BE19 0000 0421 1012

van Missio

met mededeling

+++ 210/0000/00010 +++