Omnes Gentes 2019

Van 19 tot en met 21 november ging het colloquium Omnes Gentes door in Leuven en Louvain-la-Neuve. Het thema was "missie gisteren, vandaag en morgen". Vandaag zijn de gebrachte conferenties beschikbaar via onze website.

Dit internationaal colloquium was een organisatie van Omnes Gentes, een samenwerkingsverband tussen de KU Leuven, UCLouvain, Lumen Vitae en Missio-België. Omnes Gentes wil de dialoog en samenwerking tussen theologen wereldwijd versterken.

Tijdens dit colloquium dachten we na over de voortdurende ontwikkeling van ‘missie’ in onze wereld en Kerk. We deden dit naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Maximum Illud, een brief van paus Benedictus XV die op 30 november 1919 verscheen.

Elke dag van dit colloquium was gewijd aan een algemeen thema rond missie.
Ten eerste benaderden we missie vanuit een historisch perspectief: van de eerste missionaire stappen in de Bijbel, over de kolonisatie door Europese landen en de grote veranderingen met het Tweede Vaticaans Concilie, tot de ontwikkeling van een missionaire theologie vandaag.
In een tweede luik belichtten we de niet-Europese ervaring met missie. Hoe ervaarden andere continenten missie in het verleden en vandaag? Wat zijn de uitdagingen van morgen?
Ten derde stonden we stil bij missie in ons dagelijks leven in Europa. Wat is de betekenis ervan? Heeft missie nog toekomst? Welke kerkelijke missie hebben wij nodig?

Bekijk de foto's

Foto's