Zuid-Koreaanse bisschoppen maken zich zorgen

Op 29 augustus 2017 spraken de bisschoppen van Zuid)Korea hun bezorgdheid uit over de internationale spanningen die op het Koreaanse schiereiland leven.

Tweevoudig

Enerzijds baren de acties van Noord-Korea hun zorgen, zeker na de recente lancering van een langeafstandsraket over Japan. Anderzijds baren ook de Zuid-Koreaanse plannen voor een nieuw raketafweersysteem hun zorgen.

Dialoog en vrede

De bisschoppen vragen beide landen eindelijk in te zetten op dialoog en vrede. Het geweld van Noord-Korea kan nooit tot vrede leiden. Maar een raketafweersysteem komt de relaties evenmin ten goede. De installatie van zo'n systeem verhoogt enkel de spanning.

Verzoening

De Zuid-Koreaanse katholieken willen niets liever dan een verzoening met Noord-Korea. Ze willen weer vrede op het Koreaanse schiereiland. In die zin is het niet toevallig dat de Zuid-Koreaanse bisschoppen hun oproep verspreidden op een dinsdag. Al sinds 1995 wordt elke dinsdag in Zuid-Korea gebeden voor vrede en verzoening op het Koreaanse schiereiland. Tijdens een ontmoeting met één van onze Missio-medewerkers vroeg de Zuid-Koreaanse kardinaal Andreas Yeom Su Jeong om daar ook in België voor te bidden.