Voertuigen met een missie: onze steun in 2019

In Afrika, Azië en Latijns-Amerika hebben priesters, religieuzen en catechisten een grote verantwoordelijkheid in de Kerk én de samenleving. Bovendien hebben ze de herderlijke zorg over uitgestrekte gebieden, in onherbergzame landschappen. Zich verplaatsen kan uren in beslag nemen en die tijd kunnen ze niet schenken aan hun kerkelijke taak.

Voertuig

Openbaar vervoer is vaak ontoereikend, onbetaalbaar of zelfs onbestaand. Dan is een lange tocht te voet bijna de enige optie, maar dat is buitengewoon tijdrovend. Op hoeveel plaatsen kun je dan eucharistie vieren, mensen onderwijzen in het geloof, een gesprek rond zingeving hebben? Inderdaad, niet veel. Met een geschikt voertuig zou dat wél mogelijk zijn, want dan kun je je efficiënt verplaatsen.


Lokale aankoop

Precies dat maakt Missio mogelijk met de Voertuigenactie. We steunen priesters, religieuzen en catechisten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika bij de aankoop van een voertuig. Door de lokale aankoop ondermijnen we de plaatselijke economie niet, maar zorgen we er ook voor dat het onderhoud van het voertuig ter plekke kan gebeuren en er wisselstukken voorhanden zijn. We steunen vooral de aankoop van fietsen, moto's en buitenboordmotoren voor een boot.


Onze hulp in 2019

Dankzij jou hebben we in 2019 weer heel wat mensen letterlijk op weg gezet. We kregen 128 aanvragen en konden er maar liefst 80 goedkeuren, waarvan waarvan 39 in Azië, 36 in Afrika en 5 in Latijns-Amerika. Daarmee konden heel wat voertuigen aangekocht worden!Cijfers MTM 2019

Samenwerking

Bovendien werken we steeds meer samen met anderen, zodat we nog beter antwoord kunnen bieden op concrete noden.
  • In 2017 hielpen we pater Prosper Deveux, Lazarist. Hij kocht een nieuwe prauw en zocht nog steun voor een buitenboordmotor. Die steun kende Missio in 2018 toe.
  • In 2019 was pater Karel Van Laer op zoek naar een nieuwe auto. Normaal steunt Missio-Belgie de aankoop van auto's niet, maar dankzij internationale samenwerking was het toch mogelijk. MIVA Oostenrijk financierde 50 % van het voertuig. ‘De vrienden van Tshilomba’ en een aantal Belgische religieuze gemeenschappen sprongen bij. En ook wij namen een stukje voor onze rekening, dankzij jou.
  • In Zuid-India hielpen we in samenwerking met de broeders Maristen.
  • In Argentinië konden voertuigen met een missie worden aangekocht dankzij een samenwerking met de Filles de Marie de Pesche.
  • In de Democratische Republiek Congo kreeg men bijzondere steun van de parochie van het Belgische Yvoir.
  • In Burundi waren de priesters van het bisdom Muyinga op zoek naar moto's. Caritas International stond op het punt enkele moto's uit het land te verwijderen. Met onze (financiële) hulp was dat niet nodig. Wij betaalden immers de douanekosten om de moto's officieel over te dragen aan de priesters.

Ook helpen bij de aankoop van een voertuig met een missie?
BE19 0000 0421 1012 / Mededeling: 108001 Voertuigen
Bedankt!