Sterzingen 2022

Het Sterzingen is een zeer oude, internationale actie van Missio. Wereldwijd trekken kinderen tijdens deze actie zingend de straat op. Ze doen dit verkleed als de Drie Wijzen, met sterren en kronen.

Wat is Sterzingen?

Enerzijds verkondigen ze dat Jezus is geboren en dat dit goed nieuws is voor alle mensen. Anderzijds zamelen ze geld in ten voordele van hun leeftijdsgenoten wereldwijd. De opbrengst van het Sterzingen verdwijnt immers niet in de zak van de zangers, maar wordt geschonken aan Missio. Missio steunt hiermee op haar beurt kinderprojecten van lokale kerkgemeenschappen wereldwijd. De actie gebeurt traditioneel rond het Feest van de Openbaring, Driekoningen in de volksmond. Maar natuurlijk kan je het Sterzingen in jouw school, parochie, gemeenschap ... origaniseren in een bredere periode tussen Kerstmis en januari.

Coronacrisis

Voor het tweede jaar op rij speelt de coronacrisis ons parten voor het Sterzingen. De editie van 2021 viel volledig in het water, omdat het niet mogelijk of toegelaten was om zingend van deur tot deur te trekken. Sommige groepen vonden gelukkig alternatieven, zoals zingen via videoboodschappen of telefoon, verkoop van solidaire pakketten, een brievenactie ... Hoewel de coronacijfers ook eind 2021 niet rooskleurig zijn, zijn we ervan overtuigd dat het Sterzingen in december 2021 en januari 2022 toch mogelijk en veilig is.

Enkele basisregels

Wie dolgraag wil gaan Sterzingen op de 'klassieke manier', kan dat dus zeker doen. Laten we daarbij samen wel enkele basisregels in acht nemen:
  • Kondig je actie zoveel mogelijk op voorhand aan. Zo zijn mensen niet helemaal overdonderd wanneer je aanbelt en kunnen ze samen met jullie zorgen dat alles veilig kan verlopen. Bovendien geef je hen zo de kans al wat geld voor de Sterzangers klaar te leggen. De aankondiging kun je doen via het parochieblad of met een flyer in de brievenbussen waar je plant langs te gaan. Je vindt zo'n voorbeeldflyer op onze pagina met downloads.
  • Houd zoveel mogelijk afstand van elkaar en andere mensen. Deel je Sterzangers op in kleine groepjes, zodat ze niet te dicht op elkaar moeten lopen op smalle voetpaden. Leg je Sterzangers uit dat ze tijdens het zingen en hun uitleg voldoende afstand houden van de mensen waarbij ze aanbellen. Laat hen een stapje terugzetten nadat ze aanbelden, zodat ze niet te dicht voor de deuropening staan.
  • Moedig het gebruik van mondmaskers aan. Laat de (volwassen) begeleiders van de groepjes Sterzangers zeker een mondmasker dragen. We raden ook dan alle Sterzangers ouder dan 6 jaar een masker dragen. Wanneer je de actie op voorhand aankondigt, kun je ook vragen dat de mensen waarbij de Sterzangers langsgaan eveneens een mondmasker dragen. Zij kunnen dat dan al rustig klaarleggen. Kondig je de actie niet aan, is het evenzeer belangrijk dat de mensen een mondmasker dragen.
  • Houd alles in openlucht. Kies dit jaar voor de traditionele actie waarbij kinderen op straat van voordeur tot voordeur trekken. Helaas is gaan zingen in een woonzorgcentrum of in verschillende klassen dit jaar echt niet mogelijk. Laat de Sterzangers ook niet binnen gaan in huizen. Sluit je de actie graag af met een warme wafel, pannenkoek of chocomelk? Kies dan ook hier voor een locatie in openlucht, eventueel in een open tent, en niet voor een zaal om de risico's zoveel mogelijk te beperken.
  • Laat de bijdrage van mensen met zo weinig mogelijk contact verlopen. Geef je Sterzangers zeker een collectebus mee, waar de mensen zelf hun bijdrage kunnen instoppen. De Sterzangers kunnen de collectebus op een veilige afstand van hun groepje neerzetten. Zo vermijd je dat de afstand niet gerespecteerd kan worden en geld van hand tot hand moet gaan. Natuurlijk kun je de Sterzangers ook een briefje meegeven met een rekeningnummer (of QR-code), zodat mensen een bijdrage kunnen doen per overschrijving. Als je hiervoor een rekening van jouw school, parochie ... gebruikt, kun je alsnog alles verzamelen en als één grote bijdrage overmaken aan Missio. Zo blijf jij zicht hebben op wat jouw actie opbracht.


Actie volbracht?

Zijn jullie klaar met Sterzingen? Vergeet ons dan zeker niet enkele foto's en getuigenissen te bezorgen via sterzingen@misio.be of onze Facebook-pagina! Indien we toestemming hebben van de kinderen (en hun ouders), plaatsen we dit graag online en in latere publicaties.

De opbrengst van je actie is welkom op de rekening van Missio: BE19 0000 0421 1012 met de mededeling '252 Sterzingen' + vermelding van je school, parochie, jeugdbeweging, gemeenschap ...


Nog vragen?

Zit je nog met vragen rond Sterzingen? Heb je ons graag (digitaal) op bezoek? Aarzel dan niet om ons te contacteren!
sterzingen@missio.be
02 679 06 42
0471 51 65 66