Paus Franciscus als vredesgezant

Op dinsdag 28 november 2017 begint paus Franciscus officieel aan zijn bezoek aan Myanmar. Op de agenda staan ontmoetingen met de president Htin Kyaw en premier en oud-Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Paus Franciscus zal ook tijd vrijmaken om te spreken met politieke en maatschappelijke leiders en vertegenwoordigers van de Opperste Raad van boeddhistische monniken.

Minderheden

Tijdens zijn bezoek zal Paus Franciscus bijzondere aandacht hebben voor etnische en religieuze minderheden. Die hebben het de laatste tijd niet makkelijk in Myanmar en Bangladesh. Vooral niet de Rohingya-moslims, die het hard te verduren krijgen. De kerk, die slechts een kleine minderheid vormt in beide landen, springt voor hen in de bres. Iedereen verwacht dat paus Franciscus openlijk zal spreken over het lot van de Rohingya, al ligt dat politiek moeilijk.

Niet de eerste vredesmissie

Het is niet de eerste keer dat paus Franciscus een reis in het teken stelt van vrede. In september nog bezocht hij Colombia, een land dat jarenlang geteisterd werd door geweld en pas recent grote stappen richting vrede zet. Naar eigen zeggen bezocht paus Franciscus Colombia als een "pelgrim van vrede en hoop". Hij "wil leren van het geloof van de Colombianen, hun sterkte in momenten van tegenspoed". Tijdens zijn bezoek aan Colombia loofde Franciscus de veerkracht van de Colombianen en hun inzet voor vrede, gerechtigheid en verzoening. Daarover lees je meer in het decembernummer van Suara, ons gratis driemaandelijks tijdschrift.