Korea op weg naar vrede

Op 12 juni ontmoetten president Donald Trump (president Verenigde Staten) en Kim Jong-un (leider Noord-Korea) elkaar in Singapore. Natuurlijk keek de hele wereld mee. Daaronder ook heel wat mensen uit kerkelijke middens, zoals Lazzaro You Heung-sik. Hij is bisschop van het Zuid-Koreaanse Daejeon en voorzitter van de Koreaanse Bisschoppenconferentie.

Hoop

Bisschop You noemde de topontmoeting een grote stap voorwaarts. Het is een stap richting vrede op het Koreaanse schiereiland, in Azië en de hele wereld. Jarenlang overheersten negatieve verhalen: geweld, spanningen, bewapening, verscheurde families ... Nu is het tijd voor een verhaal van hoop. De leiders spraken immers over het opgeven van nucleaire wapens in Noord-Korea en over "grote veranderingen" op het Koreaanse schiereiland.


Genade

Volgens bisschop You is dit vooral mogelijk dankzij de Gods genade en de heilige Geest, die steeds herbegint en alles nieuw maakt. Als we daarvoor openstaan, is veel mogelijk. You vraagt ons te kijken naar de tekenen van de tijd, te leven in een geest van hoop en te zien wat de toekomst ons kan brengen.


Zuid-Korea

Niet enkel Trump en Kim Jong-un verdienen een vermelding. Ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in draagt bij aan het vernieuwde vredesproces. Moon werd een jaar geleden president en zet zich enthousiast in voor vrede. Moon bouwt spanningen af en goede relaties op: met Noord-Korea, China en de Verenigde Staten bijvoorbeeld.

Gewone mensen

Bisschop You benadrukt hoe belangrijk het vredesproces is voor de gewone mensen. Zij blazen het proces ook steeds nieuw leven in. Zij willen niets liever dan vrede en verzoening. Hun leven kan hier fundamenteel door veranderen, ten goede deze keer. Vrede en verzoening op het Koreaanse schiereiland, en daarbuiten, is voor hen erg belangrijk. Zeker voor de christenen van Noord-Korea, die hun geloof niet kunnen (mogen) uiten en openlijke beleven.


Woorden en daden

De laatste dagen zijn er grote woorden gesproken en beloftes gemaakt. Nu moet de daad bij het woord gevoegd worden, aldus bisschop You Heung-sik. Een eerste stap is daadwerkelijk werken aan vergeving en verzoening.