Kerk van Sri Lanka blijft niet bij de pakken zitten

Op 21 april 2019, Paaszondag, werd Sri Lanka getroffen door een reeks bomaanslagen. Twee kerken en drie hotels in Colombo waren het doelwit, naast een kerk in Batticaloa.

Verwoest

Vandaag tellen we 253 dodelijke slachtoffers, waaronder ook kinderen. Dan spreken we nog niet over de 500 (zwaar)gewonden of over het trauma dat de hele samenleving ervan opliep. In 10 à 15 minuten werden zoveel mensenlevens en gemeenschappen verwoest. Georganiseerd terrorisme zou hiervoor verantwoordelijk zijn.

Heilige dag

De vreselijke gebeurtenis vond uitgerekend op Paaszondag plaats. De kerken zaten bomvol met gelovigen die wilden deel uitmaken van de Paasvreugde, die wilden delen in het liefdevolle mysterie van de verrijzenis. Niemand kon denken dat iemand op dat moment de kerk zou binnenwandelen om een bom te laten ontploffen... Voor iemand zich realiseerde wat er gebeurde, was het te laat. Wie zijn leven liet in de kerk, tijdens de Paasviering, is een martelaar van onze Kerk. Dat zegt priester Basil Rohan Fernando, directeur van Missio in Sri Lanka.


Bezoek

De aartsbisschop van Colombo, kardinaal Malcolm Ranjith, bezocht onmiddellijk de plaatsen waar dit schrijnende tafereel zich afspeelde. Hij sprak met getuigen, overlevenden, slachtoffers. Hoewel zijn verdriet en afkeer groot is, roept hij iedereen op de vrede in het land te bewaren en het heft niet in eigen handen te nemen. Ook de Sri Lankaanse Missio-directeur bezocht de plaatsen van de aanslag en de ziekenhuizen waar slachtoffers worden verzorgd. "Velen van hen weten nog niet dat hun geliefde familieleden het leven hebben gelaten in de aanslagen", zegt priester Basil. Niemand weet hoe het hen te vertellen... En nog niet alle lichamen zijn geïdentificeerd, door de grote impact van de bommen. Sommige mensen zijn nog steeds vermist.

Begrafenis

Het is zaak de lichamen zo snel mogelijk respectvol te begraven. In Katuwapitiya vond al een massabegrafenis van 60 lichamen plaats. Op vraag van de nabestaanden vinden zij hun laatste rustplaats is een gemeenschappelijk graf.Begrafenis Sri Lanka


Hulp

De Kerk van Sri Lanka ontfermt zich in de eerste plaats om iedereen die getroffen is door de aanslagen: nabestaanden, overlevenden, gewonden. Ze neemt hen op in haar gebed, maar wilt hen ook pastoraal bijstaan. Priester Basil, directeur van Missio in Sri Lanka, schuift drie actiepunten naar voor:
  1. De ongeveer 500 (zwaar)gewonden bijstaan en helpen
  2. De getroffen families bijstaan en helpen hun trauma te overwinnen. Lokale kerkbetrokkenen helpen hen omgaan met het feit dat ze nooit afscheid konden nemen van hun geliefde, dat het door de impact van de bommen niet meer mogelijk is een foto te nemen, dat ze in onzekerheid leven ... Ook materiële ondersteuning is noodzakelijk, zodat ze die zorgen zelf niet moeten dragen.
  3. Alle getroffenen helpen de draad van het leven weer op te nemen. De Kerk rekent daarvoor op vrijwilligers en op mensen die zich inzetten in ruil voor transportvergoeding, voeding, logement.

Om deze drie actiepunten te realiseren, heeft de Kerk van Sri Lanka heel wat middelen nodig. Priester Basil vraagt daarvoor steun aan de hele wereld, ook aan Missio in België. Mogen wij op onze beurt jouw steun vragen? Help deze zwaar getroffen Kerk in het bijstaan van mensen wiens leven net letterlijk verwoest werd. Help hen weer leven opbouwen, het trauma te overwinnen. En dan, ondanks alles, blijven geloven in Pasen: dat de liefde altijd wint...


Heropbouw

Naast deze pastorale hulp, wil de Kerk van Sri Lanka ook de verwoeste kerkgebouwen en ontmoetingscentra zo snel mogelijk heropbouwen. Het is immers belangrijk dat gelovigen opnieuw kunnen samenkomen. Zo vinden ze niet enkel steun bij elkaar, maar ook bij God. Ze hebben een plaats nodig om te bidden, tot rust te komen, voorzichtig weer eucharistie te vieren. Ook voor die heropbouw vraagt de Sri Lankaanse Kerk onze steun.

Steun de Kerk van Sri Lanka in deze actie met een gift aan Missio op

BE19 0000 0421 1012

met de mededeling: Sri Lanka


In hun naam, bedankt.