Kerk bemiddelt tussen Noord- en Zuid-Korea

Moon Jae-In is nog maar een maand president van Zuid-Korea, maar zette toch al een grote stap. De Zuid-Koreanen kozen hem omwille van zijn inzet voor dialoog en verzoening, en dat maakt hij nu al waar.

Speciale gezant

Terwijl Noord-Korea zijn zuiderburen en de rest van de wereld blijft provoceren, zet president Moon in op de verzoening met Noord-Korea. Daarvoor stuurde hij zelfs een speciale gezant naar het Vaticaan. Die vroeg paus Franciscus om het verzoeningsproces te steunen.

Verzoening

Hyginus Kim Hee-Jong, aartsbisschop van Gwangju en voorzitters van de katholieke bisschoppenconferentie van Korea, trok daarvoor naar het Vaticaan. Hij vraagt het Vaticaan als bemiddelaar tussen Noord- en Zuid-Korea. Bisschop Kim benadrukt dat enkel dialoog daarbij helpt. De succesvolle kerkelijke bemiddelling tussen Cuba en de Verenigde Staten geven hem hoop.

Hoop

Ook het bezoek van vijf Zuid-Koreaanse bisschoppen aan Noord-Korea in december 2015 geeft hoop. Het was niet de eerste keer dat katholieke bisschoppen Noord-Korea bezochten, maar in 2015 gebeurde dat op persoonlijke uitnodiging van het Noord-Koreaanse regime. Daarvoor verliep alles langs humanitaire organisaties.