COVID-19 brengt solidariteit aan het licht

Wat begon als een grote menselijke en medische crisis in China, werd een pandemie: het virus COVID-19 kent geen grenzen en valt wereldwijd aan. Niet enkel in Azië en Europa, ook in Noord-Amerika en Zuid-Amerika woedt het virus. Ook in Afrika zijn nu besmettingen gemeld.

Dood en vernieling

Het virus zaait zo dood en vernieling, vele landen nemen drastische maatregelen om het virus in te dijken. Mensen raken geïsoleerd, het sociale leven valt stil, mensen zijn bang en treuren om geliefden die ziek zijn of stierven. De Belgische bisschoppen namen zelfs de moeilijke, maar moedige, beslissing om alle publieke vieringen van de Goede Week te schrappen. Gelovigen zullen deze bijzondere week dus niet letterlijk samen kunnen beleven, al zijn er dankzij technologie en internet wel enkele prachtige initiatieven ontstaan.

Solidariteit

We zien daarnaast ook prachtige golven van solidariteit ontstaan. In eigen buurt en land, maar ook over de grenzen heen. Mensen zorgen voor elkaar, bidden voor elkaar, proberen zoveel mogelijk (morele en spirituele) steun te bieden. Vanuit de wereldkerk bereikten ons dan ook verschillende steunbetuigingen.
 • Priester Dennis Nimene, directeur van Missio in Liberia
  We zijn met jullie verbonden in gedachten en gebeden, hoopvol dat we deze pandemie van het COVID-19 virus kunnen stoppen. We sluiten ons aan bij paus Franciscus die oproept te bidden voor Gods interventie. We dragen missen op voor de wereld en bidden onophoudelijk de rozenkrans.

  We sturen jullie warme groeten, verbonden in onze missie.


 • Bisschop Joseph Gontrand Decoste, bisschop van Jérémie (Haïti)
  Vrede van Christus en alle goeds!

  Ik houd eraan om alle weldoeners van Missio-België te verzekeren van onze spirituele nabijheid en onze broederlijke verbondenheid, in deze moeilijke tijd veroorzaakt door het COVID-19 virus. Wij bidden tot God onze Heer dat Hij een einde maakt aan deze pandemie. We vragen Hem te waken over jullie gezondheid en jullie te beschermen.

  We zenden jullie onze dankbaarheid voor de steun in het verleden, ons grootste respect en de zegen van God onze Heer.

 • Antony Raj, provinciaal overste van de congregatie van het Heilig Hart van Jezus in Trichy (India)

  Groeten vanuit het Angelo provincialaat in Trichy, India!

  Met veel verdriet in ons hart sturen we jullie deze e-mail. Europa, het meest vrijgevige en mooiste continent ter wereld, wordt momenteel hevig geteisterd door het coronavirus. Ik bezoek vaak de website van de Wereldgezondheidsorganisatie om de laatste cijfers te zien. Het is schokkend. Zoveel doden, al meer dan 3000 in Italië alleen, en zoveel besmettingen… Europa lijkt momenteel van de wereld afgesloten.

  We willen onze diepste solidariteit met Europa uitdrukken. We bidden onophoudelijk dat we de verspreiding van het virus onder controle krijgen, in Europa en ook daarbuiten. Moge de genade van het Heilig hart van Jezus, het symbool van Gods vurige liefde voor de mensheid, daarbij helpen. We bidden in het bijzonder voor de mensen die bezweken zijn aan dit virus. Elke dag bidden we het gebed van paus Franciscus tot Moeder Maria in onze kapel.

  We wilden jullie ook materieel helpen met mondmaskers, maar de overheid verbiedt ons grote hoeveelheden aan te kopen. Door hamsteraars is het nu al moeilijk slechts enkele maskers te kopen. Daarnaast zijn internationale vluchten intussen geschrapt, dus kunnen ook hulpgoederen ons land amper verlaten. Maar weet dat jullie voortdurend kunnen rekenen op onze gebeden!

  Zorg alsjeblieft voor jezelf en de anderen.

  Laat hoop het tegengif voor angst zijn.
  Laat solidariteit het tegengif voor verwijten zijn.
  Laat onze gedeelde menselijkheid het tegengif zijn voor deze gedeelde bedreiging.
  (Dokter Tedros Adhanom Ghebreyesus)