Zuid-Korea kiest katholieke president

Zuid-Korea, het nieuwe campagneland van Missio, heeft een nieuwe president gekozen: Moon Jae-in.

Afgezet

De presidentsverkiezingen warennodig nadat president Park Geun-hye eerder dit jaar uit haar ambt werd ontzet na corruptieschandalen. De kerk steunde de protesten tegen de corrupte presidente. En nu is de nieuwe president rooms-katholiek. Een logisch gevolg van het maatschappelijk engagement van de christenen in Zuid-Korea.

Katholiek

Kersvers president Moon Jae-In behoort tot de Minjoo Party, voorheen de Democratische Partij. Zijn katholieke identiteit is geen geheim, maar hij pakt(e) er zeker niet mee uit. Omdat de dialoog tussen katholieken en protestanten nagenoeg onbestaande is in Zuid-Korea, vreesde hij protestantse kiezers te verliezen door zijn katholieke identiteit naar voor te schuiven.

Grote opkomst

In elk geval kon hij tijdens de verkiezingen rekenen op een goeie 40 % van de stemmen. Er is geen stemplicht, maar toch kwam meer dan 77 % van de stemgerechtigden opdagen. Moon-Jae-In kan slechts vijf jaar het land leiden, daarna moet hij plaats make voor iemand anders.

Werk, veiligheid en vrouwen

Er zijn alvast drie grote agendapunten voor Moon Jae-In. De Zuid-Koreanen willen dat hij zorgt voor meer jobs, betere werkomstandigheden, betaalbare kinderopvang voor werknemers en het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Moon Jae-In beloofde alvast werk te maken van vrouwenrechten in zijn land. Ook aan meer gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen zal hij werken, bijvoorbeeld door minstens 30 % van de ministerposten aan vrouwen te geven. Internationaal vraagt men ten slotte aandacht te hebben voor veiligheid, daarbij verwijzend naar de spanningen met Noord-Korea.