Hedendaagse levende geloofsgemeenschappen

Vorige week berichtte Kerk & Leven over het aantal (actieve) priesters in Vlaanderen. Dat zijn er niet zo veel, vergeleken met jaren geleden, en hun aantal zal blijven dalen. Weinig verrassend misschien. Maar voor velen toch confronterend.

Priesters

Meteen klonk de vraag "Wat gaat er dan met de kerk in Vlaanderen gebeuren"? Zowel in eigen kringen als daarbuiten, wordt die immers nog sterk verbonden met priesters. Terwijl overal zoveel andere mensen meewerken aan een levende geloofsgemeenschap.

Levende gemeenschap

Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), waar ook Missio lid van is, reageert hierop. Ja, de kerk- en geloofsgemeenschap zal veranderen. Ze is altijd in evolutie. En daar staan mensen voor open. Een recente enquête gaf aan dat mensen op zoek zijn naar levende gemeenschappen. Onderling overleg en gedeeld leiderschap zijn daarbij kernwoorden.

Leken

Het wordt dus tijd ook leken te erkennen als lid én leider van een levende kerkgemeenschap. Ze kunnen voorgaan in liturgische vieringen, maar zich ook inzetten voor diaconie en verkondiging. Goede vorming en communicatie zijn daarvoor nodig. Het IPB onderstreept dat het lot van de kerk zo niet enkel in de handen van priesters ligt, maar van ons allemaal. We zijn allemaal verantwoordelijk voor (het voortbestaan van) de kerk.

Missionair

Precies die boodschap wil Missio meegeven in de komende oktobercampagne: elke gelovige is geroepen de Blijde Boodschap te beleven en door te geven. Vele handen dragen lokale geloofsgemeenschapen en de wereldkerk. Binnenkort ontdek je hier meer over.