Een trieste verjaardag

Vandaag, 22 maart, is het de trieste eerste verjaardag van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Missio staat hier graag bij stil. Niet enkel bij de wonden en het verdriet, maar zeker ook bij de hoop en het geloof in de toekomst.

Suara

Daarom wijdden we het nieuwe nummer van Suara, ons driemaandelijks tijdschrift, aan dit thema. De titel “De angst voorbij” zegt veel. Het zegt dat Missio niet wil toegeven aan negativisme, wanhoop of achterdocht. Maar dat we in plaats daarvan zoeken naar positieve verhalen om ons aan op te trekken.

Dagelijkse realiteit

Toch kunnen we niet ontkennen dat terreur tot de dagelijkse realiteit behoort. De militairen en politieagenten op straat beseffen dat en getuigen van dat bewustzijn. Dat vertelt ons Luc Carré, legeraalmoezenier. De militaire aanwezigheid in onze straten is nieuw: plots moeten soldaten beschermen wat wij als vanzelfsprekend ervaren.

Hoop en licht

De sombere werkelijkheid mag ons echter niet in de greep krijgen. Als christen moet je het perspectief van de hoop open houden, bijvoorbeeld door het positieve extra te benadrukken en altijd in te zetten op dialoog. Als legeraalmoezenier voert Luc Carré daarom niet zozeer een ‘strijd tegen terreur’, maar wel een ‘strijd voor het samenleven’. Samenleven in gelijkwaardigheid en met respect voor ieders eigenheid